Pedicure en schimmelnagel


Kan een pedicure uitkomst brengen bij de behandeling van een schimmelnagel? De meningen op het internet zijn hierover niet eensluidend. Soms is het mogelijk en andere keren heeft een behandeling bij de pedicure geen zin.

Pedicure vijlt schimmelnagel

Een opinie is dat frezen bij de pedicure kan helpen. De pedicure zal de geïnfecteerde nagel(s) dunner vijlen om de schimmelinfectie beter te kunnen bereiken. Als je geluk hebt zit de infectie niet diep in de nagel en ook niet eronder. Dunner gevijlde nagels zien er vaak frisser en gezonder uit en zijn minder pijnlijk.

Vervolgens zal de pedicure een antischimmel tinctuur en/of crème aanbrengen op de geïnfecteerde nagel(s) om de schimmelinfectie te bestrijden. Deze middelen bevatten vaak actieve ingrediënten zoals clotrimazol, miconazol, ciclopirox of terbinafine.

Frezen is niet diep genoeg?

Het is over het algemeen niet aanbevolen om een hele teennagel weg te frezen om een schimmel te bereiken. De reden is dat de schimmel zich dieper in de nagel kan bevinden dan wat er kan worden weg gevijld. Bovendien kan het verwijderen van de nagel de patiënt blootstellen aan complicaties, pijn, bloedingen en infecties. Het verwijderen van een teennagel kan pijnlijk zijn en kan het risico op infectie vergroten.

Het verwijderen van de teennagel kan de schimmel bovendien niet volledig elimineren. De schimmel kan zich in de onderliggende weefsels verspreid hebben. Als er dan nieuwe nagels groeien heb je kans op dezelfde infectie.

Medisch pedicure

Pedicure is een vrij beroep in Nederland. Iedereen kan zonder diploma een praktijk beginnen. Een medisch pedicure heeft als het goed is een echte opleiding gevolgd en deze afgesloten met een diploma. Ook is het mogelijk om aantekeningen voor diabetische en reumatische pedicure te verkrijgen. Er zijn enkele brancheverenigingen voor pedicures.