Kalknageltest

Een kalknageltest is een diagnostische test die wordt gebruikt om te bepalen of een verdikte, verkleurde of broze nagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Er zijn verschillende soorten tests om kalknagels te diagnosticeren, zoals microscopisch onderzoek, kweektesten en testen in de winkel.

Wat kan je zelf doen?

Kalknagels gedijen goed in vochtige warme omgevingen. Een aantal zaken die je zelf alvast kan doen zijn wollen sokken dragen die droog zijn, was je voeten niet met zeep en maak je voeten iedere keer goed droog na het douchen. Een bekend middel tegen schimmel dat jezelf kan kopen bij de drogisterij is miconazol crème. Ook niet zo duur is Daktarin Nagellak dat je op de geïnfecteerde nagel moet smeren.

Betrouwbaarheid

Sommige kalknageltesten die in winkels worden verkocht maken gebruik van PCR-technologie of DNA-sequencing. Deze tests zijn over het algemeen betrouwbaar en kunnen een goede diagnose stellen. Andere kalknageltesten maken gebruik van minder geavanceerde technologieën en zijn mogelijk minder betrouwbaar. Het is belangrijk om de instructies van de test zorgvuldig te volgen en de resultaten te interpreteren zoals aangegeven in de handleiding.

Eczeem, psoriasis

Het is belangrijk om te weten dat niet alle verdikte, verkleurde of broze nagels worden veroorzaakt door schimmels. Andere aandoeningen, zoals psoriasis of eczeem, kunnen ook vergelijkbare symptomen veroorzaken. Slaat de kalknagel behandeling niet aan, dan is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose.