Beste behandeling tegen kalknagels

Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, worden meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie. De beste behandeling kan afhankelijk zijn van de ernst van de infectie en individuele factoren. Enkele gangbare behandelingen zijn:

Antischimmelcrèmes – zonder recept

Deze producten zijn vaak zonder recept en kunnen snel online gekocht worden. Ze kunnen helpen bij het bestrijden van de schimmelinfectie.

Orale antischimmelmiddelen

In sommige gevallen kan een arts orale antischimmelmiddelen voorschrijven zoals terbinafine of itraconazol. Deze medicijnen slik je in en kunnen effectiever zijn dan topische behandelingen (zoals crème of spray). Een nadeel is dat er ook meer kans is op bijwerkingen.

Medische nagellak

Een arts kan een speciale antischimmel-nagellak voorschrijven, zoals ciclopirox, die op de geïnfecteerde nagel wordt aangebracht. Voor ciclopirox is een recept nodig.

Laserbehandeling

In sommige gevallen kan een arts lasertherapie voorstellen om de schimmelinfectie te behandelen. De behandeling werkt door het gebruik van een geconcentreerde lichtstraal (laser) die doordringt tot de nagelplaat en het onderliggende nagelbed. De laser verhit de schimmelcellen waardoor deze beschadigd raken en afsterven.

Preventieve maatregelen

Het is belangrijk om een goede voet- en nagelhygiëne te handhaven om een nieuwe infectie te voorkomen. Draag ademende schoenen, houd je voeten droog, knip je nagels regelmatig en vermijd het delen van nagelknippers of schoenen.