Wat mag een behandeling kosten

Posted on 11/11/2015 in Uncategorized by

In 2006 maakte De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) bekend dat een extra gewonnen levensjaar 80.000 euro mag kosten. Deze stelling leverde heel veel discussie op. Wat gebeurt er als je medicijnen gebruikt die duurder zijn als die 80.000 euro? Is het ethisch om iemand te weigeren te behandelen omdat het te duur is?

Hoeveel geld mag een behandeling kosten?

De zorgkosten stijgen ieder jaar en er worden steeds meer nieuwe medicijnen ontwikkeld die ernstige ziektes kunnen bestrijden of vertragen. Helaas vragen de fabrikanten hier hele hoge prijzen voor. Minister Schippers heeft in 2015 ingegrepen. Dure behandelingen of medicijnen komen voortaan niet meer automatisch in de basisverzekering. Eerst moet er onderhandeld worden met de fabrikant over de prijs. Een nieuwe behandeling voor longkanker die 100.000 euro per jaar zou kosten is buiten de basisverzekering gehouden. Er was berekend dat duizenden mensen gebruik zouden kunnen maken van de behandelmethode die 200 miljoen op jaarbasis zou gaan kosten. De minister wil nu eerst dat het Zorginstituut gaat onderzoeken of de behandeling echt nodig is en er geen goedkoper alternatief voor handen is. Bovendien wilt ze dat de prijzen voor de behandeling naar beneden gaan.